top of page
Beeldmerk.png

PATISSERIE ROGIER

Haarlemmermeertjes

De enige échte Haarlemmermeerse koekjes!

Leuk om te geven, lekker om te krijgen!

Een heerlijk en  speciaal roomboter koekje.

Korenmolen De Eersteling.jpg
Blad-bruin.png

Schipholtoren

Calatrava bruggen Haarlemmermeer

Korenmolen De Eersteling

Het mannetje van Hoofddorp

De Witte Kerk Nieuw-Vennep

Gemaal de Cruquius

Luchthaven Schiphol

Schiphol is begonnen in 1916 op een drooggemalen stuk grond in Haarlemmermeer. Sindsdien is Schiphol met een oppervlakte van 2.787 hectare de grootste Nederlandse luchthaven en is de nummer twee hub-airport van de wereld. De luchthaven ligt enkele meters onder zeeniveau en telt zes start- en landingsbanen.

De Schipholtoren
Wie kent 'm niet? Met een hoogte van 101 meter is dit de hoogste verkeerstoren van Nederland. Sinds 1991 dient deze plek als thuisbasis van de luchtverkeersleiding. Zij zorgen voor veilige verkeersstromen in een straal van bijna 15 kilometer rondom Schiphol.

Meer informatie:

Schiphol | Luchthaven geschiedenis

Schiphol: Nederlands grootste luchthaven - Liefs uit Haarlemmermeer

Schipholtoren

Calatrava Bruggen Haarlemmermeer
Drie witte stalen bruggen over de 20 meter brede Hoofdvaart tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep. De bruggen Harp, Citer en Luit zijn ontworpen door Santiago Calatrava. Kenmerkend voor elke brug is een gigantisch hellend stalen pyloon waaraan de kabels van de brug zijn bevestigd. Vanwege het snaarachtige uiterlijk van deze kabels dragen de witte tuibruggen de namen van snaarinstrumenten. De bruggen werden in 2003 opgeleverd en op 1 juli 2004 officieel in gebruik genomen.

Meer informatie:
Calatravabruggen: Spaanse allure in de polder - Liefs uit Haarlemmermeer

Korenmolen de Eersteling Hoofddorp

In het centrum stond de eerste molen van (het toen nog kleine) Hoofddorp: De Eersteling (1856).
De molen is tot ongeveer 1930 in bedrijf geweest voor het malen van graan. In WOII, tijdens de hongerwinter (‘44/’45), werd de molen weer maalvaardig gemaakt en werd er gemalen tot in de jaren vijftig. Door de hoge mate van bebouwing rond De Eersteling werd de windvang steeds slechter en kwam de molen stil te staan, de molen raakte in verval. In 1977 is de molen verplaatst naar zijn huidige plaats, dit was destijds de rand van het centrum. De ruim 100 ton zware bakstenen romp werd in zijn geheel op een grote trailer over een lengte van 1,8 kilometer verplaatst naar zijn nieuwe standplaats. De Eersteling deed hierbij opnieuw zijn naam eer aan: het is de eerste stenen molen die in zijn geheel is verplaatst. Enkele jaren na de verplaatsing werd ook het oude molenaarshuisje naar de nieuwe locatie verplaatst. De molen werd na de restauratie weer in gebruik genomen. Opmerkelijk is dat er nog steeds uitsluitend op windkracht wordt gemalen. De molen is op donderdag van 12:30 tot 16:30 uur, vrijdag en zaterdag van 09:30 tot 16:30 uur toegankelijk voor publiek.Op afspraak verzorgt de molenaar rondleidingen. Korenmolen De Eersteling is een rijksmonument.


Meer informatie: Eersteling
Korenmolen De Eersteling - Liefs uit Haarlemmermeer

Korenmolen De Eersteling.jpg

Het mannetje van Hoofddorp

Op het Burgemeester van Stamplein in Hoofddorp staat het Mannetje van Hoofddorp. Een opvallend beeld van 7 meter hoog. De gemeente heeft dit menselijke figuur hier neergezet om het plein een gezicht te geven. En dat is aardig gelukt, vindt u niet? Want wanneer u iemand uit Hoofddorp vraagt naar het Van Stamplein, zal hij waarschijnlijk antwoorden; U bedoelt het plein met het mannetje? Het beeld is van aluminium en gemaakt door Tom Claassen. Deze Nederlandse kunstenaar is vooral bekend van zijn beelden van mens- en dierfiguren. Zoals u ziet, past dit mannetje perfect in dit rijtje. En er bestaat ook een soortgelijk vrouwtje. Zij staat in Groningen. In de winter kan het flink koud en guur zijn hier op het winderige plein. Om het mannetje te beschermen tegen de kou, krijgt hij dan een sjaal om.


Meer informatie: Mannetje van Hoofddorp - Liefs uit Haarlemmermeer

De witte kerk Nieuw-Vennep 

De Witte Kerk is een Protestantse Gemeente in Nieuw-Vennep in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De kerk is gebouwd in 1862 en staat op een centrale plek, aan de kruising van de Hoofdweg (Oostzijde) en de Venneperweg. Het is de oudste kerk en een van de oudste gebouwen in Nieuw-Vennep. De vorm van het kerkgebouw is geïnspireerd op het Griekse kruis. In de gevel zie je rondboogramen en rondboogdeuren. De kerkzaal ziet eruit zoals veel mensen zich een kerk zullen voorstellen: hoge ramen, mooie kroonluchters, houten banken en een statige kansel. De kerk maakt deel uit van de in 2004 gevormde Protestantse Kerk in Nederland. Naast de Witte Kerk kent Nieuw-Vennep nog twee andere zelfstandige Protestantse Gemeenten. De kerk en de pastorie (aan de Venneperweg) staan samen op de gemeentelijke monumentenlijst van Haarlemmermeer. De preekstoel is aan een van de lange zijdes van de kerkruimte. In 1865 werd er een orgel ingebouwd van het bedrijf van de familie Knipscheer in Amsterdam. In 1980 is dit vervangen door een ander orgel.

 

Meer informatie: Witte Kerk Nieuw-Vennep - Liefs uit Haarlemmermeer

Gemaal de Cruquius

Gemaal De Cruquius is één van de drie stoomgemalen dat is gebouwd ten behoeve van de drooglegging van het Haarlemmermeer. Het gemaal werd in 1849 gebouwd. Zijn naamgever, waterbouwkundige en cartograaf Nicolaus Samuelis Cruquius (1678-1754), heeft de bouw en de drooglegging niet kunnen meemaken. Hij geldt als één van de grondleggers van de meteorologie en diende onder meer een plan in voor het droogleggen van het Haarlemmermeer. Samen met de andere twee stoomgemalen aan de Ringvaart, De Leeghwater (1845) en De Lynden (1848), pompte De Cruquius in de jaren tussen 1849 en 1852 maar liefst 800 miljoen kubieke meter water omhoog. Anders dan de zustergemalen werd De Cruquius vanaf 1912 niet meer actief gebruikt. Het deed alleen nog dienst als reserve gemaal. In 1933 werd het gemaal officieel gesloten. De andere twee gemalen waren gemoderniseerd en konden het op peil houden van de waterhuishouding in Haarlemmermeer ook zonder De Cruquius aan. In 1934 werd een stichting opgericht die wist te voorkomen dat het gemaal werd gesloopt. Voor een symbolisch bedrag kocht de stichting het in neogotische stijl ontworpen gebouw en vestigde er een museum in. In het Cruquius Museum kun je de grootste stoommachine ter wereld in werking zien.

Meer informatie: Gemaal De Cruquius - Liefs uit Haarlemmermeer

VOLG ONS OP INSTRAGRAM #PATISSERIEROGIER

Patisserie Rogier, 1jaar-Hi-res Patisserie Rogier, 1jaar-4315-Goulmy-Patisserie Rogier-1ja
Eigenaars.jpg
IMG-20221001-WA0001.jpg

ALTIJD OP DE HOOGTE VAN HET LEKKERSTE NIEUWS

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

Bedankt, we houden u vanaf nu op de hoogte.

bottom of page